7 May 2014 | 

Tidligere nazi-skinhead får toppjobb i det ungarske parlamentet

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Det nazistiske partiet Jobbik har 23 seter i det 199 seter store ungarske parlamentet. Partiet gikk opp fra 17% oppslutning i 2010 til 21% i valget 6. april i år. Parlamentsgruppen ledes, som tidligere, av partileder Gábor Vona. De fremmet den tidligere skinheadlederen, Tamás Sneider, som en av seks visepresidenter i det ungarske parlamentet, et valg som har skapt store bølger og mye diskusjon i Ungarn.

Tirsdag 6. mai, i det første møtet i det ungarske parlamentet, ble Sneider valgt med et overveldende flertall på 150 stemmer av 199. Sneider, som ledet en skinheadgjeng på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet, ble i 1992 arrestert for å ha banket opp et medlem av romfolket i landet. Senere meldte Sneider seg inn i Jobbik.

Jobbik vil trolig også få formannskapet i komiteen for kultur og utdanning. Jobbiks nominerte kandidat, Dóra Dúró, er gift med en kjent holocaustbenekter og antisemitt, Előd Novák. Dúró deler synspunktene til sin ektemann, som blant annet har forklart hvorfor han ikke deltar i sermonier knyttet til Holocaust med at han bare deltar i sermonier som handler om ting som virkelig har skjedd.

Det blir med dette enda viktigere å følge Ungarn, hvor nynazistene i Jobbik får mer makt.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.