4 Jan 2018 | 

Til deg, du din ufyselige idiot

Det er noe som er alvorlig gærent når noen kan sparke til en tiggekopp midt i gata uten at det lees på et øyelokk.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

Til deg, du din ufyselige idiot, som sykla forbi meg i Nygata ved H&M, midt i Oslo sentrum, igår. Du som bremsa opp ved den eldre dama som satt på bakken, bare for å sparke til tiggekoppen hennes, så kronestykkene fløy. SKAM DEG! Jeg skulle så veldig gjerne ha klart å ta deg igjen for å si deg noen sannhetens ord! Og dere andre som ikke lea på et øyelokk av det som skjedde, dere burde skamme dere nesten like mye. Ærlig talt. Hva er gærent med folk?

Antirasistisk Senter, i samarbeid med Kirkens Bymisjon og Frelsearmeen, publiserte i 2012 en rapport om situasjonen for tilreisende rom i Oslo. Tilreisende fattige begynte å dukke opp i norske gater i årene mellom 2005 og 2007, og flere som har undersøkt situasjonen har kommet frem til at de fleste som kommer hit tilhører folkegruppen rom. Allerede som et utgangspunkt for kartlegginga i 2012 var det på det rene at denne gruppa i stor grad har blitt møtt med både negative holdninger og negativ behandling fra ulike deler av det norske samfunnet; enten det har vært i sjikanøse og direkte misvisende avisinnlegg, i grovt populistiske kommentarer fra politikere, som et renovasjonsproblem for “Rusken” å ta tak i, eller som ordensforstyrrelser for politiet å hanskes med.

Historien om romfolket er på mange måter en historie om diskriminering, ofte med loven i hånd.

Romfolket er den mest diskriminerte folkegruppa i Europa, og diskrimineringen og forfølgelsene har vært hverdagskost helt siden de først kom til det europeiske kontinentet for mer enn 1200 år siden. Historien om romfolket er på mange måter en historie om diskriminering, ofte med loven i hånd. I mange år var det faktisk lov å drive regelrett jakt på medlemmer av folkegruppen, for eksempel med pil og bue. De fleste kjenner til slaveriet på det amerikanske kontinentet, men de færreste kjenner til at menneskene som nå hundses i norske gater ble holdt som slaver i Europa for bare noen generasjoner siden. Mange romfolk lever i dag i utpreget fattigdom, oftest til stor forskjell fra den europeiske befolkninga for øvrig.

Noen kommer hit til Norge for å leve av smulene i vårt overflodssamfunn, og det har ført med seg en uverdig og ganske guffen debatt om tigging og offentlig fattigdom, og om hvorfor de egentlig kommer hit. De siste årene har flere byer vurdert å innføre tiggeforbud, en løsning de aller fleste uansett bør forstå at ikke vil avhjelpe problemet med den omfattende diskrimineringa og fattigdommen mange av disse opplever i hjemlandene.

For snart et år siden viste NRK Brennpunkt dokumentaren “Lykkelandet”, som tilsynelatende viste hvordan prostitusjonsmiljøet i Bergen var uløselig knyttet sammen med tiggermiljøet i byen, og hvordan det hele ble styrt av kriminelle bakmenn. Før det ble klart at det var en rekke problematiske aspekter ved NRKs kildemateriale og framstillinga av at dette gjaldt “alle”, kom det meldinger om flere tilfeller av trakassering, ukvemsord og langt færre kroner i koppen hos tiggere landet over. Det er tydelig at effekten vedvarer.

Man sitter ikke rett på asfalten i mange minusgrader fordi man synes det er gøy, og man behandler ikke mennesker i en slik situasjon på en så ufyselig måte som du på sykkelen gjorde.

Dama på gata kan ha vært rom, hun kan ha vært bulgarer eller rumener – eller dansk for alt jeg bryr meg, hun kan til og med ha vært organisert av kriminelle bakmenn. Man sitter ikke rett på asfalten i mange minusgrader fordi man synes det er gøy, og man behandler ikke mennesker i en slik situasjon på en så ufyselig måte som du på sykkelen gjorde. Det er virkelig det ultimate lavmål.

På samme måte kan dere som gikk på fortauet sammen med oss, dere som ikke snudde dere engang da kronestykkene trilla utover, mene nøyaktig hva dere vil om både tiggeforbud, EØS og grensekontroll. Dere kan ha hatt verdens dårligste dag. Det er uansett et minimum av anstendighet å reagere når noen så til de grader sparker nedover, som mannen på sykkelen gjorde.

Det er uansett noe som er alvorlig gærent når noen kan sparke til en tiggekopp midt i gata uten at det lees på et øyelokk.

For en utrolig dårlig start på 2018.

 

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.