27 Jan 2022 | 

Vi minnes ofrene for Holocaust

For 77 år siden i dag frigjorde den røde armeen konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau, i Polen.

Magali Courtade

Magali Courtade er utdannet sosialantropolog, og arbeider som rådgiver mot antisemittisme ved Antirasistisk Senter.

Skribent

Magali Courtade

Magali Courtade er utdannet sosialantropolog, og arbeider som rådgiver mot antisemittisme ved Antirasistisk Senter.

Skribent

I dag, 27. januar, er den internasjonale holocaustdagen. Holocaust brukes om nazistenes forsøk på å utrydde jødene, som resulterte i drapet på 6 millioner jøder, en tredjedel av den jødiske befolkingen i Europa. Utryddelsen var så enorm, at på 83 år har den jødiske verdensbefolkningen enda ikke klart å komme seg opp til det den var før 1939. Et minutts stillhet for hver jødisk person drept i Holocaust ville tilsvare å tie i 11 år.  

Med bistand fra det norske politiet ble 773 jøder deportert fra Norge. Bare 35 av dem overlevde.  

Aldri glemme, aldri igjen. 

Jøder var ikke de eneste ofrene for Nazitysklands utryddelsespolitikk. 250,000 rom, 270,000 mennesker med funksjonsnedsettelse og titusenvis av homofile også ble forfulgt og drept, nettopp fordi disse gruppene ble på lik linje som jødene, sett på som mindreverdige mennesker.  

Ordene som går igjen er: Aldri glemme, aldri igjen. 

Til tross for dette brukes Holocaust-sammenligninger over en lav sko. De rike er de nye jødene. Uvaksinerte er de nye jødene. Mediene direktesender rettsaken til en mann som støtter opp under naziideologien. Det første han gjorde da han kom til rettsaken var å vise nazihilsen til mediene, som strømmet hendelsen til hele Norge. Enkeltmennesker i vårt snille, lille Norge ønsker å skape dette farlige fiendebildet på nytt, og dette må ikke få skje.  

Dette gjelder oss alle, ingen er trygge når farlig tankegods får grobunn i samfunnet. 

Vi har nesten ingen tidsvitner fra Holocaust igjen. Desto mer ansvar har vi for å huske og desto ansvar har vi for å fortsette å fortelle historiene videre.  

Dette gjelder oss alle, ingen er trygge når farlig tankegods får grobunn i samfunnet. 

Følg med på Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters (digitale) nasjonale minnemarkering for dagen i morgen, fra klokken 15:00.

 

Photo by David Tomaseti on Unsplash

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.