16 Aug 2018 | 

Alliansens problem

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Lederen for det høyreekstreme partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, hevder de er imot vold. Han er ikke rasist, og alle som påstår noe annet, farer med falske nyheter.

Fortell meg hvem du omgås, så skal jeg si deg hvem du er, sier et gammelt ordtak. Alliansen publiserte bildet nedenfor med den amerikanske Alt-Right lederen Evan McLaren, som var innom deres stand på Arendalsuka denne uken. Når man hylles av høyreekstreme og nynazister, er det vel der man hører hjemme. Også kjente, norske nynazister har vært innom.

To ord om hvem McLaren er. Han ledet, inntil nylig, den rasistiske høyreekstreme tenketanken National Policy Institute, en stilling han overtok etter Richard Spencer. Han har nå flyttet til Norge, nærmere bestemt Arendal, og dukket opp hos Alliansen, som tok ham imot med åpne armer. Han var forøvrig sentral i Unite The Right-samlingen av nasjonalister, nazister og andre høyreekstreme i Charlottesville ifjor. Han kaller seg ikke nazist, men både han og Spencer har argumentert for en etnonasjonalistisk hvit stat i USA, hvor jøder kan nektes adgang og kvinner kan nektes stemmerett. If it walks like a duck and talks like a duck, så kan vi kanskje iallefall ta i bruk r-ordet?

 

 

Alliansen kommer også med anklager om at Dagsavisen, Antirasistisk Senter og andre meningsmotstandere farer med falske nyheter.

Johansen hevder i dag, på Twitter, at Dagsavisen og vi i Antirasistisk Senter lyver når vi påpeker at han, via Twitter, har tatt til orde for at meningsmotstandere bør henges. «Det må leses i sammenheng», sier Johansen, og nekter for at det var det han mente. Joda, sammenhengen er viktig. Det er altså ikke snakk om en enkeltstående twittermelding fra ham. I tillegg til meldingen om at forrædere skal henges, som han nå forsøker å snakke seg bort fra som «poetisk», har det vært en serie med twittermeldinger hvor han tar til orde både for et «landssvikoppgjør» og for «mer hat» og «mer raseri», spesifikt «på linje med den franske revolusjonen», som noen vil huske var nokså voldelig.

Han har også skrevet om å holde «de liberale politikere, pressefolk, aktører personlig ansvarlig», og til og med påstått at det har funnet sted et «statskupp». Dertil legger han mye av skylda for alt som angivelig er galt på jøder, og mener at apartheid (dvs. massiv undertrykkelse av mennesker ut fra hudfarge) er «den naturlige orden».

Det beste vi nå kan håpe på fra Johansen, er at han kun ønsker å se meningsmotstandere fengslet, men ikke henrettet. Gitt det dårlige utgangspunktet må man i så fall kanskje oppfatte det som en positiv utvikling. Så langt har han imidlertid ikke klart å si direkte at han forkaster dødsstraff som mulighet. Grunnleggende hatefullt og antidemokratisk er det under enhver omstendighet. Lister over hvem som omfattes av hans landsforæderianklager har vi heller ikke fått.

Tilbake til dette med å henge landsforræderne: Nå nekter han jo for å ha sagt akkurat det. Det er sjelden at det er så enkelt å avsløre en falsk påstand som denne. Det er bare å oversette hans twittermeldig fra noen dager før. Meldingene er sammenstilt og oversatt for enklere forståelse her. De viser at påstandene om at vi farer med falske nyheter er nettopp det: falske.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.