5 Apr 2018 | 

SAK HENLAGT: Nedrig rasistisk angrep

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan er kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid, og aktiv lokalpolitiker for Miljøpartiet de Grønne. For mange er h...

Skribent

Lagt til 7. april: Med forbehold om at saken er under etterforskning, og at politiet arbeider med å samle bevis. Vi oppdaterer saken når vi vet mer.

Vi publiserte denne artikkelen torsdag (5. april) etter at Telemarksavisa hadde publisert en artikkel, og etter at NRK Telemark hadde kontaktet oss for kommentarer. Telemarksavisa har senere trukket artikkelen på grunn av tvil som skal ha oppstått i saken. Ut fra hva vi vet, har politiet ikke konkludert når det gjelder hendelsen, men holder på å gjennomgå ulike bevis. Vi håper derfor å kunne publisere politiets konklusjon i løpet av noen dager. Vi har valgt ikke å slette artikkelen som helhet, slik TA gjorde, ettersom dette vil skape forvirring og uklarhet hos lesere. Vi vil heller oppdatere artikkelen når det foreligger sikker informasjon.

Lagt til 11. april: TA har publisert en ny og oppdatert artikkel, hvor de forteller at politiet har henlagt saken. Politiet har blant annet gjennomgått opptak fra bussturen, og ikke funnet at den beskrevne hendelsen har funnet sted. Man kan lese en oppdatert artikkel fra oss her.

Den opprinnelige artikkelen følger nedenfor.

Ifølge opplysningene vi har mottatt, ble Mariam, ei jente på 13, uprovosert angrepet på bussen av en fremmed mann som slo til henne i ansiktet og ropte ut «punish a muslim day». Hendelsen er så vidt vi vet første gang akkurat denne hatkampanjen har ført til vold i Norge. Les gjerne det hele en gang til: En voksen fremmed mann slår til et barn på bussen. Det er så en ikke tror det man leser.

Les gjerne det hele en gang til: En voksen fremmed mann slår til et barn på bussen. Det er så en ikke tror det man leser.

Vi har sett episoder i andre land etter at rasistiske grupper tidligere i år har utropt 3. april som en dag de vil begå voldshandlinger rettet mot muslimer. Ideen har oppstått i Storbritannia, hvor løpesedler ble delt ut med oppfordringer om slik vold, med et poengsystem for ulike voldshandlinger.

Historien ble delt på Facebook av en venn av jentas familie, og hun som skrev var naturlig nok sint og sjokkert over det som hadde skjedd. Der var det flere som stilte spørsmål ved sannhetsgehalten, og prøvde å stemple det som en vandrehistorie.

Ut fra hva vi har fått opplyst er saken imidlertid reell, og anmeldt til politiet. Antirasistisk Senter har også vært kontaktet i forbindelse med saken, og har selvsagt oppfordret til anmeldelse. Bussjåføren som skal ha kastet gjerningsmannen av bussen, samt kameraovervåking på bussen, burde tilsi at det ikke bør være vanskelig å finne identiteten til gjerningsmannen. Telemarksavisa har også skrevet om saken (nå fjernet).

Bussjåføren som skal ha kastet gjerningsmannen av bussen, samt kameraovervåking på bussen, burde tilsi at det ikke bør være vanskelig å finne identiteten til gjerningsmannen.

Politiet i Skien ser ut som de tar saken alvorlig, og har opprettet sak. Vi forventer selvsagt at de går til de nødvendige etterforskningsskritt, og at denne voksne mannen blir tiltalt og straffet både for hatkrim og et angrep på barn. Denne saken viser hva hatspredning mot en gruppe kan føre til over tid, det er blant annet derfor all dehumanisering må bekjempes.

Saken er oppdatert.

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.