USA and Europe: The Rise of a New Nationalism

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen begynte på Antirasistisk Senter som kommunikasjonsansvarlig i 2010, og ble leder i 2013. Tidligere har han blant annet arbeidet for Norsk Organisasjon for Asyl...

Redaktør

Se fullt program her.

Åsne Seierstad er i denne sammenheng mest aktuell på grunn av sin kritikerroste bok En av oss, om terrorangrepene 22. juli. Siden konferansen utspiller seg på Utøya, skal Seierstad risse opp bakgrunnen for stedet vi befinner oss.

Hadas Gold er journalist og redaktør for bloggen On the media hos mediehuset Politico, og mediekommentator hos Fox 5. Politico har 500 journalister og dekker først og fremst USA, men også andre deler av verden. Hovedmålgruppen er politikere, lobbyister og politiske maktsentra, og de refereres flittig av andre medier. Hadas Gold har en mastergrad i strategisk kommunikasjon fra George Washington University. Man kan lese en av hennes siste artikler om mediedynamikken omkring Trump og hans stab her.

På bakgrunn av sitt arbeid har hun mottatt grove trusler fra Trump-tilhengere av antisemittisk karakter. Hun mottok blant annet et bilde hvor hun var angitt som målskive med teksten: Aliya (flytt til Israel) eller still deg opp mot veggen for å bli skutt. Det er ditt valg. En annen twittermelding lød: Ikke kødd med vår mann Trump hvis du ikke vil bli først i køen til konsentrasjonsleiren.

Lecia Brooks er Outreach Director ved Southern Poverty Law Center (SPLC) i Montgomery, Alabama. I tillegg er hun leder for Civil Rights Memorial Center i Alamaba. SPLC er en av de mest anerkjente antirasistiske institusjonene i USA, kjent for sine utdanningsprogrammer mot rasisme og for sin rettslige kamp mot høyreekstreme grupper som Ku Klux Klan og andre white supremacist-grupper. Brooks er en ledende ekspert på rasisme i dagens USA, i tradisjonen fra den tidlige borgerrettsbevegelsen. Hennes fokus har vært på problemstillinger rundt sosial rettferdighet, toleranse og mangfold. Hun har tidligere jobbet med skoler og undervisningsrelaterte tilbud hvor fokuset ligger på å bryte ned rasistiske, kulturelle og sosiale barrierer i skolen. Hun er en statsviter, utdannet ved Loyola Marymount University.

Dr. Marcel Lewandowsky er en statsviter og forsker med tysk høyreekstremisme som spesialitet. Han har fordypet seg i fenomenet knyttet til det høyreradikale partiet Alternative für Deutschland, AFD. Han har skrevet utførlig både om tyske høyreekstremistiske partier som stiller til demokratiske valg og den bredere høyrepopulistiske bevegelsen i Tyskland. Han skriver også om utfordringer for demokratiet utover høyreekstremisme, med politikerskepsis og lav valgdeltagelse. Han er tilsatt ved Helmut-Schmidt-Universität/Universität der Bundeswehr i Hamburg.

Malcolm Momodou Jallow er en menneskerettighetsekspert og antirasistisk aktivist. Han er grunnlegger og leder av Afrosvenskarnas forum för rättvisa, tidligere nestleder for The European Network Against Racism (ENAR), og sitter i bystyret i Malmö for Vänsterpartiet. I 2016 ble han tildelt prisen Community Healer Award 2016 i Washington for sitt arbeid for europeere med afrikansk opprinnelse. Jallow ble i 2014 framstilt som lynsjet og som rømt slave av den høyreekstreme aktivisten Dan Park, en sak som skapte stor oppmerksomhet.

Professor Birgit Sauer er blant annet professor i statsvitenskap ved Universitetet i Wien og nestleder for doktorgradsprogrammet der. Hun har sin doktorgrad fra Det frie universitet i Berlin, og har vært gjesteprofessor ved en rekke universiteter i ulike deler av verden. Hennes primære forskningsområder er kjønn og politikk, demokrati og mangfold, politisk representasjon, kjønnsrelatert vold og demokratiteori.

Dr Aurélien Mondon er seniorforeleser ved universitetet i Bath i fransk politikk og sammenlignende politikk, med spesialområdene rasisme, populisme, ytre høyre og demokratiets krise. Han forsker særlig på rasisme, ny-rasisme og islamofobi i eliters diskurser, og innflytelsen fra ytre høyre på mainstream politikk.

Dr. Sindre Bangstad er en norsk sosialantropolog og forsker tilknyttet Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo). Hans forskning har i stor grad fokusert på sekularisme, islam og islamofobi, hat-tale samt religion og den offentlige sfære. I 2014 publiserte han monografien «Anders Breivik and The Rise of Islamophobia». I 2015 utga han «Hva er rasisme»’ (sammen med Cora A. Døving). Han deltar også i et forskningsprosjekt finansiert av Forskningsrådet (NRC) med tittelen “Governance of Islam in Europe”, som er ment å vare frem til 2018. Bangstad er styremedlem i Antirasistisk Senter.

Konferansen er gratis, og det er ingen påmelding. Den var opprinnelig planlagt på Utøya, men er flyttet til Oslo for å gjøre det lettere å delta. Vel møtt!

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.