3 Nov 2016 | 

DEI SOM IKKJE ER

Hvordan er det å ikke ha lov til å bo i Norge, og samtidig ikke få til å reise hjem? I dokumentarfilmen “Dei som ikkje er” møter du papirløse Sara, James og Arya som har bodd i Norge mellom sju og ti år. De lever uten mulighet til å tjene penger, få helsehjelp eller gå på skole.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

Onsdag 2. november viste NRK1 dokumentarfilmen DEI SOM IKKJE ER.
Hvordan er det å ikke ha lov til å bo i Norge, og samtidig ikke få til å reise hjem?

I dokumentarfilmen “Dei som ikkje er” møter du papirløse Sara, James og Arya som har bodd i Norge mellom sju og ti år. De lever uten mulighet til å tjene penger, få helsehjelp eller gå på skole.

Sara har ikke lov å være i Norge, men får ikke til å returnere til Eritrea. Hun har prøvd hos den Eritreiske ambassaden, hos politiet og hos IOM. Hun har også vært villig til å reise til nabolandet Etiopia, men ingen klarer å returnere henne. Likevel lever hun nå på åttende året i Norge uten rettigheter.

Filmen følger disse tre gjennom et år med mange oppturer og nedturer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon skal de nå starte en egen organisasjon: Mennesker i Limbo. Gjennom den vil de arbeide for å bedre tilværelsen for denne gruppen. De fleste papirløse i Norge er avhengig av venner og svart arbeid for å overleve.

Sara elsker å gå i skogen: ” Den fine naturen er den friheten jeg får i Norge. Jeg får puste frisk luft. Det er det eneste. Jeg håper ikke de tar fra meg denne rettigheten.”

Mange land i Europa har gitt rettigheter og amnesti for de som ikke kan tvangsreturneres. Norge har ennå ikke funnet noen løsninger for disse menneskene.

Både Sara og Arya var med på kampanjen og utstillingen “Ingenmannsland”, som var et samarbeid mellom fotograf Tine Poppe og Antirasistisk Senter.

 

Dokumentarfilmen DEI SOM IKKJE ER er en del av den norske serien MOTVIND som vises av NRK, og som tar deg med inn i deler av dagens Norge som du kanskje ikke kjenner til.

Hvis du ikke fikk sett den, eller du ønsker å se den om igjen, kan den ses i sin helhet her.

Temaet ble dessuten tatt opp i radioprogrammet Ekko på NRK P2 med Sara fra filmen, Jon Ole Martinsen i NOAS og Arne Viste (som ansetter papirlause). Radioprogrammet kan du høre her

 

 

 

 

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.