31 May 2018 | 

The White World According to Daliborek

Oslo Pix viser en annerledes dokumentarfilm om nynazister.

Maria Wasvik

Redaktør

Maria Wasvik

Redaktør

I møte med at det ekstreme høyre brer om seg i Europa er det vanskelig å vite om man skal le eller gråte. Denne filmen gjør det vanskelig å ikke gjøre begge deler.

Møt den tsjekkiske nynazisten Daliborek. Han nærmer seg førti, men bor fortsatt på gutterommet hjemme hos moren i en liten by i Tsjekkia. Hver dag pakker han matpakken sin i en plastpose fra en lavpriskjede, og sykler til en dårlig betalt fabrikkjobb i nabobyen. For det meste drikker han øl, spiller playstation og lager musikk og Youtube-videoer som høster få likes. Hadde det ikke vært for at han også hater homofile og innvandrere, mener holocaust er oppspinn, og at Hitler var en fornuftig mann, kunne han vært vår tids perfekte antihelt.

Daliborek trener med våpen og vil rope «Sieg Heil!» sammen med de tøffeste gutta. Når moren hans en dag får en ny kjæreste, som deler Daliboreks rasistiske meninger, oppmuntres ham til å virkelig stå for dem og gjøre noe.

«Morbidly hilarious but also dankly chilling.» – Variety

Pix Politikk: nynazisme og høyreekstremisme

Daliborek er hovedperson i The White World According to Daliborek, en ganske så annerledes dokumentarfilm om nynazister og den ytterste, politiske høyresiden, som vises under Oslo Pix i seksjonen Pix Politikk. Den vil konfrontere deg med dine fordommer, og vil garantert få deg til å le, men også til å grøsse av ubehag. Alle som ønsker å forstå den økende trusselen nynazisme representerer i dag, bør også prøve å forstå Daliborek og hans forvridde syn på verden.

Daliborek er en tragisk og til dels latterlig person, men han er også uhyggelig skremmende. Hva slags trussel representerer han og andre nynazister? Hvordan bør Tsjekkia og andre europeiske land forholde seg til dem? Og hvor representative er de for holdninger i større lag av befolkningen?

Etter visningen 5. juni inviterer vi til debatt om filmen og nynazisme i Europa. Produsent og manusforfatter Marianna Stranska samtaler med redaktør i Filter Nyheter Harald S. Klungtveit, som følger nynazistiske miljøer i Norden tett. Forsker Tore Bjørgo fra C-Rex – Senter for ekstremismeforskning – deltar også i panelet. Arrangementet er et samarbeid med Antirasistisk senter.

«Morbidly hilarious but also dankly chilling.» – Variety

Få med deg visning og samtale under Oslo Pix!

Billetter kjøpes på www.oslopix.no fra 24. mai.

Vít Klusák (f. 1980) er en tsjekkisk regissør som har laget dokumentarer siden 2001. Siden 2003 har han drevet dokumentarproduksjonsselskapet Hypermarket Film i hjemlandet, og har laget flere dokumentarfilmer for tsjekkisk fjernsyn. Klusák har vunnet priser for sine filmer på mange europeiske filmfestivaler, deriblant Karlovy Vary og Krakow.

Den tsjekkiske republikk, Slovakia, UK 2017
Regissør Vít Klusák
Språk Tsjekkisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 105 min
Seksjon Perspektiver Pix Politikk

Vi trenger din støtte! Du kan hjelpe oss i arbeidet mot diskriminering, fordommer og hat ved å dele denne artikkelen eller ved å gi en gave.